4 czerwca 2016 roku boisko Gimnazjum Salezjańskiego zaroiło się od godziny 9.00 wolontariuszami z Fundacji św. Jadwigi, ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu PWr oraz z Gimnazjum nr 29.

Wszystko po to, by przygotować kolejny już festyn sportowo-edukacyjny Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowskiej Fundacji św. Jadwigi dla kilkudziesięciu dzieci z wrocławskich parafii. Sportowe stanowiska dały możliwość wykazania się i rywalizacji. Dzieci mogły obejrzeć przedstawienie teatralne wprowadzające w tematykę niepełnosprawności, przygotowane w ramach projektu "Razem zmieniamy świat", realizowane przez Fundację L'Arche, a finansowane przez KOGENERACJĘ S.A. z Grupy EDF. P. Przemysław Żelazko - nauczyciel z Gimnazjum nr 29 - wraz z wolontariuszami zorganizował zajęcia o nietoperzach, a dzięki uprzejmości p. Ewy Przepiórki z SKN Teriologów Uniwersytetu Wrocławskiego można było zobaczyć żywe te zwierzęta, a nawet je pokarmić. Podczas imprezy dzieci mogły poczęstować się wypiekami z Cukierni Pączuś, dzięki sponsorowi p. Ryszardowi Łuźniakowi, a ich opiekunowie poczęstować się wypiekami, przygotowanymi przez wolontariuszy z Gimnazjum nr 29. Uczestnicy na koniec otrzymali słodkie prezenty, a ich opiekunowie talony na obuwie, do zrealizowania w sklepach Firmy Deichmann, która je współsponsorowała. Pogoda na szczęście dopisała, a festyn udał się.

Dziękujemy sponsorom: parafiom partnerskim w Dortmundzie, Firmie Deichmann, Cukierni Pączuś, dyrekcji Gimnazjum Salezjańskiemu, pracownikom Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Politechniki Wrocławskiej, p. Przemysławowi Żelazko i wolontariuszom Gimnazjum nr 29, p. Ewie Przepiórce z SKN Teriologów Uniwersytetu Wrocławskiego, Fundacji L'Arche i KOGENERACJI S.A. z Grupy EDF oraz p. Marcinowi Kopackiemu – ratownikowi medycznemu i wszystkim ludziom dobrej woli, którzy przyczynili się do zorganizowania festynu.

fotorelacja 1 K. Pabisiak
fotorelacja 2 K. Pabisiak